El programa “Connecta amb els teus fills i filles”

Programa adreçat a pares i mares amb fills/es entre 6 i 16 anys que té per objectius desfer-se de creences errònies entorn del consum de drogues, potenciar les competències parentals positives i prevenir les conductes de risc relacionades amb el consum de substàncies.

El Programa ofereix un conjunt d’eines educatives per resoldre els dubtes i les inseguretats que es tenen al voltant de la important tasca de connectar amb els fills per educar-los i conviure-hi.

El Programa consta de materials educatius adreçats a pares i mares, i s’organitzen tallers per a famílies sobre prevenció a través de les AMPA dels centres educatius.

El programa organitza TALLERS gratuïts per a famílies a través de les AFA dels centres educatius, entitats i associacions, per:

  • ajudar a resoldre dubtes, pors i inseguretats envers el consum de drogues.
  • dotar d’estratègies de prevenció per facilitar i millorar la comunicació amb els fills.
  • oferir un espai de reflexió i d’acompanyament on es treballen els factors clau de protecció familiar basats en el Model Teòric de Parentalitat Positiva.

Es pretén que els tallers siguin un espai de reflexió compartida sobre la vivència de ser pares o mares. No es tracta per tant de mostrar i assumir un “rol ideal” presentat pels “experts” es tracta d’acompanyar en la definició i construcció del seu propi rol, en el seu escenari familiar. Tampoc es tracta de donar i seguir receptes “formulades pels tècnics”. Es tracta de que els pares i mares puguin repensar el seu rol, d’oferir un espai de treball i reflexió compartit on s’adquireixin habilitats i estratègies parentals i aprenguin a prendre decisions flexibles valorant les circumstàncies i característiques dels fills i filles.

Les sessions es duen a terme per professionals de l’àmbit de l’educació i la salut, que tenen una àmplia experiència en prevenció de conductes de risc.

Els tallers s’organitzen en dues propostes:

1/ Tallers “PARLEM” I “ACTUA”: Es treballen els temes següents: els pares i les mares com a models (què fem, què diem, com actuem…), la comunicació (el diàleg, saber escoltar, …), els amics (el grup d’iguals), els límits (normes, referents…), l’autoestima i les habilitats parentals positives.

Taller inicial:                             Parlem de drogues         1 sessió de 2 hores

Taller d’aprofundiment:      Actua!                                 1 sessió de 2 hores

Adreçat a famílies amb fills/es de 6 a 16 anys)

2/ Taller “Somriu, són adolescents!”: Es treballen els temes següents: adolescència, educació emocional, promoció-prevenció, resiliència, mediació, tècniques de comunicació, escolta, disciplina, cohesió, autoregulació, resolució de conflictes, etc.

3 sessions de dues hores de durada

Adreçat a famílies amb fills/es adolescents (de 12 a 16 anys)

El programa ofereix un conjunt d’eines educatives.

Per una banda, els diferents MATERIALS EDUCATIUS de suport, com la Guia informativa(amb informació, consells, adreces d’interès i activitats per reflexionar sobre temes relacionats amb les drogues en general i la sexualitat) o els Monogràfics (amb informació específica de cadascuna de les principals substàncies consumides pels joves), entre d’altres.

Translate »